Coronavirus (Covid-19) en Vaccinatie

 • Het nieuwe coronavirus (COVID-19):

Heeft u koorts en/of bent u benauwd of heeft u verkoudheidsklachten: kom NIET naar de Huisartsenpraktijk en NIET naar de Huisartsenpost, maar neem eerst telefonisch contact op!

Beste patiënt,

Vanwege de uitbraak van het coronavirus nemen wij de volgende maatregelen:  

Wij vragen patiënten alleen naar de praktijk te komen indien er een afspraak gemaakt is via telefoon of mail.  Consulten zullen deels telefonisch worden gedaan.

Ook vragen we u vriendelijk een mond-neusmasker te dragen bij uw bezoek aan ons gezondheidscentrum conform de richtlijnen van de overheid.

Alle spreekuren vinden weer normaal doorgang. Er kunnen alleen geen longfuncties worden uitgevoerd.

VACCINATIES

Ook de huisartsen in Gezondheidscentrum Buytenwegh hebben inmiddels de vaccinaties gegeven tegen het coronavirus. We krijgen maar een beperkt aantal AstraZenaca vaccins. De overheid heeft de vaccinatievolgorde bepaald, hier hebben wij verder geen invloed op. De volgende groepen hebben een uitnodiging ontvangen:

 • geboren in 1956 t/m 1960;
 • mensen met het syndroom van Down, die:
  • thuis wonen, en
  • geboren zijn tussen 1-1-1946 en 31-12-1960;
 • mensen met morbide obesitas (BMI hoger dan 40), die:
  • thuis wonen, en
  • geboren zijn tussen 1-1-1946 en 31-12-1960;

Dus ook een aantal mensen dat ouder is dan 65 jaar kan nu een prik via de huisarts krijgen. Denkt u wel tot die groep te behoren, maar heeft u op dinsdag 6 april nog geen brief ontvangen? Neem dan contact op met de praktijk.

UPDATE: Definitieve stop met vaccin AstraZenaca voor personen onder de 60 jaar:
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten om het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca helemaal te stoppen voor personen onder de 60 jaar (geboren in 1961 of later). 

Het betreft voor onze praktijk alleen de mensen geboren na 1960 met een BMI groter dan 40. Nu de stop van kracht blijft zullen de mensen geboren na 1960 het AstraZenaca vaccin niet kunnen krijgen en zullen ze bericht krijgen dat hun afspraak vervalt. Ze zijn inmiddels uitgenodigd om via de GGD gevaccineerd te worden met het Pfizer vaccin.

Let op: voor mensen geboren voor 1961 is er niets veranderd.

Meer informatie over de stop met het AstraZenaca vaccin kunt u hier vinden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/tijdelijke-pauze-astrazeneca

Vaccinatie gebeurt op afspraak

We hebben besloten de eerste vaccinatie voor de eerste groep op donderdag 8 en vrijdag 9 april te geven. In tegenstelling tot de griepprik zit het corona-vaccin niet in voorgevulde spuiten. We halen uw prik uit een flacon waar we voor 10 anderen ook de prik uit halen. Een aangebroken flacon is slechts een beperkt aantal uur te bewaren.

Omdat het vaccin nieuw is, moet u na de vaccinatie 15 minuten blijven wachten in de praktijk. Als er ernstige bijwerkingen ontstaan, gebeurt dat in dit kwartier en kunnen wij zo nodig gelijk ingrijpen.

Daarom moet u een afspraak maken voor uw vaccinatie. Hiervoor maken we gebruik van vaccinatieplanner.nl. In de uitnodigingsbrief staat beschreven hoe dat moet. We vragen u om niet eerder dan 2 minuten voor de afspraak naar het gezondheidscentrum te komen. Zo voorkomen we dat u lang moet wachten met anderen samen. Voor iedereen die een afspraak heeft, hebben we een vaccin. U maakt tegelijk met de eerste afspraak óók een afspraak voor de tweede vaccinatie na 12 weken.

Maar ik heb al corona gehad! Wat nu?

Als u in de afgelopen 6 maanden een positieve coronatest heeft gehad is het advies van de gezondheidsraad wél het vaccin te laten prikken. Maar u heeft dan aan één prik voldoende. Let op: het gaat hier niet om het hebben van antistoffen. Tijdens het maken van de afspraak via vaccinatieplanner.nl kunt u aangeven dat u de afgelopen 6 maanden positief bent getest op corona en vervolgen hoeft u nog maar 1 afspraak in te plannen.

Bijwerkingen

Alles wat een werking heeft, heeft ook een bijwerking. Veel mensen zijn na de vaccinatie een tot twee dagen niet lekker met eventueel koorts. Houdt hier rekening mee bij de afspraken die u maakt na de vaccinatie.

Heeft u vragen over het vaccin of twijfelt u over bijwerkingen/negatieve effecten:
Op thuisarts.nl staat duidelijke uitleg over de voors en tegens:
https://www.thuisarts.nl/corona/ik-denk-erover-om-prikken-tegen-corona-te-halen.
Voor uitgebreide informatie kunt ook kijken op de website van de Rijksoverheid.
Het staat u vrij om wel of niet te kiezen voor een vaccinatie.

Bloedverdunners

Omdat de prik in de spier wordt gegeven, kan er een bloeding ontstaan na de prik. Het is belangrijk om goed af te drukken zonder te wrijven na het prikken om een bloeduitstorting te voorkomen. De precieze instructie per middel staat op thuisarts.nl. Met name als u één van de nieuwere bloedverdunners gebruikt (DOAC zoals rivaroxaban , edoxaban , apixaban of dabigatran) is het belangrijk om dit goed te lezen.

Voor up to date informatie betreffende het nieuwe coronavirus kunt u terecht op de websites van het RIVM  en Thuisarts.nl. U kunt het RIVM ook bellen via het landelijke informatienummer: 0800 – 1351.

Ook kunt u kijken op de website van de GGD Haaglanden.

Tips over hoe u het hoofd koel houdt tijdens de Corona gebeurtenissen vindt u op de website:www.behandelhulp.nl